35,2216$% -0.02
36,8774€% 0.16
44,5246£% 0.24
2.968,47%0,02
2.624,93%0,09
9.724,50%-0,42
AA
İran dini lideri Ali Hamaney‘in komaya girdiği iddiaları, dünya gündemine oturdu. İsrail basınının ortaya attığı iddialar, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı.
Ortaya atılan raporlarda, Ali Hamaney‘in sağlık durumunun kötü olduğu ve sorunsuz bir geçiş sağlamak amacıyla liderliği oğlu Mücteba’ya devredeceği iddia edildi. Raporda gizli toplantılardan da söz edildi.
Ayrıca, ABD’nin eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMaster, İran’ın gelecek günlerde Hamaney’in ölümünü ilan edeceğini öne sürdü.
Konuya ilişkin olarak United Against Nuclear Iran (UANI) Politika Direktörü ve Orta Doğu Enstitüsü’nde Yerleşik Olmayan Akademisyen olan Jason Brodsky, iddiaların büyük ihtimalle yanlış olduğunu söyledi. Brodsky, Hamaney’in en son 7 Kasım’da görüldüğünü de sözlerine ekledi.
Ekim ayının başlarında, ABD merkezli New York Times gazetesi, Hamaney’in sağlık durumunun “kritik” olduğuna dair bir rapor yayımlamıştı.
Öte yandan, Hamaney’in son durumuna dair Tahran’daki resmî kaynaklardan henüz bir açıklama yapılmadı.
ALİ HAMANEY KİMDİR?
Ali Hamaney, 17 Temmuz 1939’da Meşhed, İran’da doğdu. Genç yaşlarda dini eğitim almaya başladı ve Meşhed’de Ayetullah Milani’den ‘fıkhın harici’ dersleri aldı.
Daha sonra İran’ın dini merkezi Kum’a taşındı ve burada Ayetullah Humeyni’nin fıkıh derslerine katıldı. Aynı dönemde ünlü dini liderler Ayetullah Burucerdi ve Allame Tabatabai’nin felsefe derslerini de takip etti.
1963’te Ruhullah Humeyni’nin önderliğindeki İslami Hareket’e katılan Hamaney, İran İslam Devrimi’nde önemli bir rol oynadı. Humeyni’nin sürgünden dönmesinin ardından, İslam İnkılabı Yüksek Şurası üyeliğine atandı.
İran-Irak Savaşı sırasında önemli görevlerde bulunan Hamaney, 27 Haziran 1981 tarihinde Ebuzer Camisi’ne yapılan bombalı saldırıda ağır yaralandı.
Dönemin Cumhurbaşkanı Muhammed Ali Recai’nin de bir bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından, Ekim 1981’de yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’ne katıldı ve 16 milyon oy alarak İran Cumhurbaşkanı oldu. Hamaney, 1985 yılında bir kez daha Cumhurbaşkanlığı’na seçildi.
Hamaney’in Cumhurbaşkanlığı dönemi, 1989 yılında sona erdi. Aynı yıl, Ayetullah Humeyni’nin vefatının ardından, 4 Haziran 1989 tarihinde Haşimi Rafsancani’nin tavsiyesiyle, Uzmanlar Meclisi tarafından İran’ın yeni dini lideri olarak seçildi. O günden bu yana İran’ın dini ve siyasi lideri olarak hüküm süren Hamaney, ülkenin dış politikası ve iç düzeni üzerinde büyük etki oluşturmaya devam etti.
Biden yasağı kaldırdı! Ukrayna Rusya’ya ABD silahlarıyla saldıracak