35,2507$% -0.02
36,7765€% -0.07
44,2038£% -0.21
2.966,36%-0,05
2.623,40%0,04
9.724,50%-0,42
Sürekli duş almanıza rağmen kötü koktuğunuzu mu düşünüyorsunuz? Oysaki bu sık yapılan bir hata olabilir. Çok sık banyo yapmak, beklenmedik bir şekilde ciltteki doğal dengenin bozulmasına ve kötü kokulara yol açabilir. Peki, banyo sıklığı nasıl olmalı? Hürriyet’in haberine göre sık banyo yapmanın cilt sağlığına nasıl zarar verdiğini dermatoloji uzmanı Dr. Nalan Kükürt açıkladı.
Cildimizde bulunan bakteriler ve mikroorganizmalar, sadece zararlı değil, vücudun korunmasında önemli bir görev üstlenir. Uzm. Dr. Nalan Kükürt, cildimizdeki mikrobiyotanın, bakteriyel dengeyi koruyarak, patojenlerden korunmamıza yardımcı olduğunu belirtiyor. Cilt mikrobiyotası, genellikle 500’den fazla bakteri türü içerir ve bu mikroorganizmaların dengesi cildin sağlığı için kritik öneme sahiptir.
“İnsan mikrobiyotası veya mikroflorası, vücut üzerinde bulunan bakteri, mantar, virüs gibi mikroorganizmalara karşılık gelir. Mikrobiyom ise bu mikropların toplu genomlarına verilen isimdir.”
Son yıllarda yapılan araştırmalar, mikropların vücudumuzun doğal bir parçası olduğunu ve sağlıklı kalmamız için gerekli olduklarını ortaya koydu. Cildin üzerinde bulunan bu mikroorganizmalar, vücudun bağışıklık sistemini destekler ve deri bariyerinin güçlenmesine yardımcı olur.
Çok sık banyo yapmak, vücudun doğal koruyucu mekanizmasına zarar verebilir. Aşırı sabun ve duş jeli kullanımı, cilt florasının dengesini bozarak kötü bakterilerin çoğalmasına yol açabilir.
“Çok sık banyo yapmak; her banyoda aşırı sabun ve duş jelleri kullanmak, derimizin florasını bozarak deride kötü bakteri ve mantarların yoğunluğunu arttırarak kötü kokulara neden olabilir.”
Banyo alışkanlıklarınız, cildinizin sağlığı için büyük önem taşır. Uzm. Dr. Kükürt, duş alırken dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde sıralıyor:
Banyo sıklığı kişisel ihtiyaca, yaşadığınız iklime ve cilt tipine göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak, cildin temizliği için günlük ya da gün aşırı duş almak yeterli olacaktır. Ancak yaz aylarında sıcak hava ve terleme nedeniyle daha sık duş alınması gerekebilir. Kış aylarında ise cilt kuruyabileceği için, haftada 2-3 kez banyo yapmak önerilir.
“Yaz aylarında, sıcak hava ve terleme nedeniyle daha sık duş almak gerekebilir. Bu, cildi ferahlatır ve terin neden olduğu bakteriyel sorunları önler. Kış aylarında, havanın soğuk ve kuru olması cildi daha fazla kurutabilir.”
Kumar bağımlılığı uyuşturucunun önüne geçti!