35,2068$% 0.3
36,7672€% 0.92
44,3202£% 0.7
2.968,33%1,32
2.622,74%1,01
9.724,50%-0,42
Dünyanın en büyük havacılık gizemlerinden biri olan ve 10 yıl önce kaybolan MH370 sefer sayılı uçağı, yeniden gündemde. Malezya hükümeti, 2014 yılında Kuala Lumpur’dan Pekin’e gitmek üzere kalktıktan sonra kaybolan Boeing 777 tipi uçağın enkazını bulmak için Amerikan deniz arama şirketi Ocean Infinity ile anlaşma sağladı. Şirketin teklifine göre, arama başarılı olursa Ocean Infinity’ye 70 milyon dolar ödeme yapılacak.
Malezya Ulaştırma Bakanı Anthony Loke, Ocean Infinity’nin Hint Okyanusu’nda daha önce keşfedilmemiş bir bölgeyi hedef alarak başlatmayı önerdiği arama çalışmalarını kabul ettiklerini açıkladı.
Loke, “Ocean Infinity’nin önerisi sağlam bir teklif ve değerlendirilmeyi hak ediyor. Çalışmaların bu kez olumlu sonuçlanmasını, enkazın bulunmasını ve ailelere huzur getirmesini umuyoruz,” dedi. Yeni arama çalışmaları, yıllardır cevap arayan aileler için bir umut ışığı olabilir.
MH370 uçağının kaybolma olayı, 8 Mart 2014’te Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’dan Çin’in başkenti Pekin’e gitmek üzere kalktıktan sonra meydana geldi. Uçak, Boeing 777 tipi olup, 227 yolcu ve 12 mürettebat taşıyordu. Sabah saatlerinde, uçak radardan kayboldu ve bir daha kendisinden hiçbir iz alınamadı.
İlk tespitler, uçakla iletişimin kaybolmasından sonra hava trafik kontrolünün çabalarıyla başlatılan arama çalışmalarına odaklanıldı. Uçağın son bilinen koordinatlarından sonra radarda izlenemediği tespit edildi. Ancak ilerleyen günlerde, yapılan analizlerde uçağın kaybolduktan sonra rotasından saparak Güney Hint Okyanusu’na doğru uçmuş olabileceği ortaya çıktı.
Daha sonra yapılan incelemelerde, uçağın otomatik iletişim sistemi olan ACARS’ın kapatıldığı ve uçak seyrine devam etmek için planlı olarak rotasından saptığı düşünülüyordu. Uçağın kasıtlı bir şekilde yön değiştirilmiş olabileceği iddiaları gündeme geldi. Yapılan geniş çaplı uluslararası aramalar, uçağın kaybolduğu bölgeyi kapsayacak şekilde Güney Hint Okyanusu’nda yoğunlaştırıldı, ancak uzun süren aramalar ve araştırmalara rağmen hiçbir enkaz parçası bulunamadı. Sonradan, uçağa ait olduğu düşünülen bazı parçalar, Afrika kıyıları ve Hint Okyanusu’ndaki adalarda sahile vurdu.
8 Mart 2014’te Kuala Lumpur’dan Pekin’e uçan MH370 sefer sayılı uçak, 227 yolcu ve 12 mürettebatıyla kayboldu. O zamandan beri, dünyanın dört bir yanından 26 ülke, uçak ve enkazına dair bir iz bulabilmek için büyük bir arama faaliyeti yürüttü. Ancak bu süreçte hiçbir somut kanıt elde edilemedi.
“Uçağın kasıtlı olarak rotasından çıkarılmış olabileceğini” belirten Malezyalı yetkililer, kaybolan uçağın yakıtı bitene kadar uçmaya devam ettiğini ve sonunda Güney Hint Okyanusu’nun derinliklerine düştüğünü açıklamıştı.
2018 yılında, Malezya hükümeti Ocean Infinity ile 120 bin kilometrekarelik bir alanı kapsayan su altı araması yapmayı kabul etmiş ancak bu çabalar da sonuçsuz kalmıştı. Ancak o dönemde, Afrika kıyıları ve Hint Okyanusu’ndaki adalarda uçağa ait bazı parçalar bulunmuştu.
MH370’in kayboluşunun ardından, yolcuların aileleri 24 Mart 2014’te Malezya’nın Pekin Büyükelçiliği önünde bir yürüyüş düzenleyerek, kaybolan uçak hakkında yetkililerden açıklama talep etti.
Aileler, yakınlarının kaybolduğuna dair acı gerçeği, “Tüm makul şüphelerin ötesinde, MH370’in kaybolduğunu ve uçaktaki hiçbir kişinin hayatta kalmadığını varsaymak zorundayız.” şeklindeki açıklamayla öğrendi.
Ayşenur Arslan’a terör propagandası suçlaması: 7 yıl 6 Ay hapis isteniyor!