35,1761$% -0.01
36,7640€% 0.01
44,4039£% 0.28
2.956,17%-0,72
2.615,37%-0,70
10.025,47%0,77
Sağlık Bakanlığı, dijital sağlık sistemindeki entegrasyon çalışmalarını tamamladı ve 1 Ocak 2025 itibariyle yeni bir dönemi başlatıyor. Aile hekimleri, hastalarına yönelik tetkik taleplerini doğrudan sağlık kuruluşlarına iletebilecek.
Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, birinci basamak sağlık hizmetleri ile hastaneler arasındaki dijital entegrasyon tamamlandı. Bu yeni düzenleme ile aile hekimleri, röntgen, mamografi, ultrasonografi gibi tetkikleri doğrudan talep edebilecek.
Aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezlerinin, hastanelerle dijital ortamda entegre olması, hasta takibini kolaylaştıracak. Bu sistem sayesinde aile hekimleri, röntgen, mamografi, yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikleri dijital ortamda talep edebilecek. Bu sayede hastalar, hastaneye gidip herhangi bir poliklinik kaydı yaptırmadan tetkiklerini yaptırabilecek.
“Aile hekimleri, hastalarına yönelik röntgen, mamografi ve ultrasonografi gibi tetkikleri sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden doğrudan isteyebilecek. Sonuçlar ise hekimlerin ekranlarında görüntülenebilecek,” açıklamasında bulunuldu.
Aile hekimlerinin, laboratuvar tetkikleri için istem yaptığı anda hastaya özel bir e-Nabız kodu oluşturulacak. Bu kodu hastalar, tetkiklerini gerçekleştirecek hastaneye giderek kullanacak. Ancak, mamografi ve ultrason dışındaki tetkikler için, istem tarihinden itibaren üç iş günü içinde başvurulmazsa, kod geçersiz olacak. Hasta, mamografi ve ultrason hariç, istem tarihinden itibaren en geç 3 iş günü hastaneye müracaat etmezse ilgili kod geçersiz olacak.
Aile hekimleri, hastalarına yönelik tetkik taleplerini sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden gerçekleştirebilecek. Bu sayede hastaların tetkik sonuçları, aile hekimlerinin sistemlerine otomatik olarak düşecek. Kan tetkikleri ve görüntüleme sonuçları aile hekimlerinin kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi ekranlarına uyarı olarak düşecek.
Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri, Sağlıklı Hayat Merkezlerine de dijital entegrasyonla yönlendirme yapabilecek. Sağlıklı Hayat Merkezleri’ne danışmanlık hizmetleri için yapılan randevular ve verilen bilgi notları, ilgili sağlık kuruluşları tarafından görülebilecek.
Sağlık hizmetlerine dair tüm tetkik ve tahlil sonuçları, vatandaşların e-Nabız profillerinden takip edilebilecek. Ayrıca, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde görevli hekimler, 90 gün içerisinde yapılan tahlil ve tetkik sonuçlarına ulaşabilecek.
HABER: AA
Mescid-i Aksa’da cuma namazına 40 bin kişilik katılım!