35,3854$% 0.15
36,4720€% 0.33
43,9438£% 0.37
3.014,48%-0,21
2.648,19%-0,42
10.087,64%1,27
Gölcük Değirmendere’de yapılan sualtı incelemeleri, müsilajın deniz ekosistemindeki zararlı etkilerini ortaya koyuyor. Bilim insanları, yaklaşık 20-22 metre derinlikte yoğun bir müsilaj tabakasının olduğunu tespit etti. Bu durum, bölgedeki birçok deniz canlısını olumsuz etkiliyor. Deniz analarının müsilajın içinde sıkıştığı, midyelerin müsilajla kaplandığı ve denizatlarının zarar gördüğü görüldü.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, bu çevre felaketi hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. “Marmara Denizi’ne günde yaklaşık 4,5 milyon metreküp kanalizasyon suyu deşarj ediliyor. Bunun yüzde 53’ü sadece ön arıtmadan geçiyor. Bu durum, azot ve fosforun ortamdan uzaklaştırılmadığı anlamına geliyor. Müsilaja neden olan mikroorganizmalar, bu besinlerle besleniyor.”
Büyükakın, Marmara Denizi’ne yapılan kanalizasyon deşarjının büyük oranda İstanbul kaynaklı olduğunu da belirtti. “Kapalı bir havza olan Marmara Denizi’ne diğer illerden gelen kirlilik de olumsuz etkiler yaratıyor,” dedi.
Başkan Büyükakın, Marmara Denizi’nde müsilajın daha da yayılma riskine dikkat çekti. “Marmara kapalı bir ekosistem. Diğer illerde arıtma sistemlerinin yeterli olmaması nedeniyle ortaya çıkan kirlilik, bu alanı da etkiliyor. Maalesef müsilaj ‘geliyorum’ diyor.” diyerek durumu daha da çarpıcı hale getirdi.
Büyükakın, Marmara Denizi’nin kapalı bir ekosistem olduğunu ve İstanbul kaynaklı kanalizasyonun büyük bir kısmının denize deşarj edildiğini belirtti. “Kapalı bir havza olan Marmara Denizi’ne diğer illerden gelen kirlilik de olumsuz etkiler yaratıyor,” dedi. Bilim insanları, Gölcük Değirmendere açıklarında 20-22 metre derinlikte yoğun müsilaj tabakaları tespit ettiklerini ifade etti.
HABER:AA
İstanbul’da Yılbaşı tedbirleri: Hangi yollar kapatıldı?