35,3918$% 0.13
36,5136€% 0.39
44,0192£% 0.48
3.000,38%-0,68
2.638,13%-0,80
10.075,17%1,14
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 27 Eylül 2024’te Seyyid Fehim Arvasi Kız Yurdu’ndan ayrıldıktan sonra kaybolan ve 16 Ekim’de cansız bedeni bulunan Rojin Kabaiş’in ölümüne dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ölümün intihar olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Kılıç, olayla ilgili soruşturmanın derinleştirilmesi için çağrı yaptı.
Rojin Kabaiş’in yurt yönetimi tarafından ailesine kaybolduğu haberinin 18 saat gecikmeli verilmesi, ihmaller zinciri olarak eleştirildi. Kılıç, bu gecikmenin ölümle bağlantılı olabileceğini vurguladı ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e sorular yöneltti. Ancak her iki bakandan da yanıt alamadığını ifade etti.
CHP’li Kılıç, olayın üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğini belirterek, Rojin Kabaiş’in ölümüne dair tüm gerçeklerin gün yüzüne çıkarılması gerektiğini söyledi
27 Eylül 2024’te Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi Rojin Kabaiş’in kaybolmasının ardından, 15 Ekim’de cesedi bulunmuştu. Acılı baba Nizamettin Kabaiş, kızının ölümünün bir intihar olmadığını, büyük bir ihmalin ardından hayatını kaybettiğini iddia ediyor.
“Bana göre intihar kesinlikle değil. Bulunduğu gün sudaymış. Kendileri diyor, 18 gün boyunca bir beden suda kalsa bir şey tespit edilmiyor. Benim kızım niye intihar edecek ki? Keyfi yerindeydi, okuluna gitti. Okumak istedi.”
Rojin Kabaiş’in kaybolduğu gecede, yurt yönetimi tarafından herhangi bir bildirim yapılmaması, baba için büyük bir ihmal olarak görülüyor. Kabaiş, o gece kızının kaybolduğu haberinin kendilerine ulaşmadığını ve bu sebeple zamanında müdahale edilemediğini söylüyor.
“Bir gece boyunca gitmemiş, karakola ve bize haber vermediler. Diğer gün öğleye doğru bize haber verdiler. Büyük bir ihmal. Keşke sahip çıksalardı. Belki bugün Rojin yaşıyordu, belki aramızdaydı. Kim görevini yapmamışsa şikâyetçi olacağım.”
Rojin Kabaiş’in cesedi, kaybolduktan 18 gün sonra bulunmuştu. Otopsi raporuna göre, ölümün nedeni suya boğulma olarak belirlenmişti. Ayrıca, cesedin bulunduğu bölgede yapılan incelemelerde, iki erkeğe ait DNA örneklerine rastlandı. Bu bulgu, olayın daha derin bir soruşturmayı gerektirdiğini gösteriyor.
“Rojin Kabaiş’in ölüm tarihi, kaybolduğu tarih olan 27 Eylül 2024’e denk geliyor. Bu süreçte suyun içinde kalmış olabilir.”
Rojin Kabaiş’in kaybolmasının ardından yapılan araştırmalar, genç kadının cep telefonundaki internet aramalarına ulaşıldı. İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilen numunelerle birlikte, Rojin’in kaybolmadan önceki internet aramalarında, “Otopsi nasıl yapılır?”, “Ölen kişinin banka hesabındaki para ne olur?” ve “Öldükten sonra cennete nasıl gidilir?” gibi dikkat çekici konular yer aldı. Bu aramalar, kaybolan gencin son günlerde zihninde neler olduğuna dair yeni soruları gündeme getirdi.
Rojin Kabaiş’in kaybolmadan önce okuduğu kitap da sorgulandı. Arkadaşlarının, Rojin’e ulaşamamalarının ardından 28 Eylül’de polise haber vermesiyle birlikte, genç kızın kütüphaneden ödünç aldığı son kitabın Sait Faik Abasıyanık’ın “Kayıp Aranıyor” adlı eserinin olduğu ortaya çıktı. Rojin’in, kaybolduğu gün Van Gölü Sahili’ne gitmek üzere arkadaşlarıyla buluştuğu ancak onlar tarafından reddedildiği belirtildi. Sahilde, Rojin’e ait cep telefonu, kulaklık, kek ve su gibi eşyalar bulundu.
Rojin Kabaiş’in ölümünün aydınlatılması için sosyal medyada geniş bir kampanya başlatıldı. 29 ve 30 Aralık tarihlerinde #RojineSesOl etiketi, X platformunda 100 binden fazla gönderide kullanıldı.
Rojin’in ağabeyi Ömer Kabaiş, yaptığı açıklamada, etikete destek veren herkese teşekkür etti ve paylaşımların halen devam ettiğini belirtti. Sosyal medya kullanıcıları, yetkililere adalet çağrısı yaparak soruşturmanın derinleştirilmesini talep etti.
Havacılıkta güvenlik önlemleri artırılıyor: Ceza miktarları yükseldi